Vorige week mocht (of moest) ik 32 kaarsjes uitblazen. Toen ik nog twintiger was, gaf ik jaarlijks memorabele feestjes, etentjes,… Nu wil ik gewoon een gezellig momentje met mijn liefste familie en die verjaardag voor de rest maar stilletjes voorbij laten gaan. Ik nodigde mijn ouders, broers en schoonzus, mijn meter en haar man uit voor een cosy lunch. ‘s Avonds is tegenwoordig niet meer zo evident met twee kindertjes die ‘s avonds al wel eens moe en lastig kunnen zijn. Lunchen is dus ideaal. Ik wou iets origineels geven, maar ook niet teveel werk moeten verzetten. Ik dacht terug aan die lunch bij Barchel, waar ik ooit zo genoot van een heerlijke boterham en besloot me daarop te baseren. Ik maakte twee verschillende boterhammen en geef jullie hier alvast één van de twee creaties mee. Geef de keuze tussen een lekkere dikke snede donker brood of een bagel.
De eerste variant die ik zaterdag voorschotelde was een boterham/bagel met avocado, granaatappel, feta en gepocheerd ei.
Benodigdheden (voor 4 personen):
– 4 bagels (ik kocht ze in Delhaize)
– 4 avocado’s
– 1 pakje Dodoni feta
– 2 granaatappels
– 4 verse eieren
– prei scheutjes (optioneel)
– pezo
– scheutje room
– paprikapoeder
– gerookt paprikapoeder
– cayennepeper
– 1 limoen
– komijn
Aan de slag!
Verwarm de bagels volgens de aanwijzingen op de verpakking. Doe de avocado’s, samen met een scheut room, paprikapoeder, gerookt paprikapoeder, cayennepeper, komijn en limoensap in de blender en blend fijn toch een crème. Wees in eerste instantie zuinig met de kruiden, je kan nog altijd makkelijk wat toevoegen moest het nodig zijn.
Verkruimel de feta en houd apart in een potje. Snijd de granaatappels open en haal de vruchtpitjes eruit, houd ze apart in een kommetje. Zet twee potten water op het vuur met een scheutje azijn. Breng het water tot net onder het kookpunt en maak met een lepel een draaikolk in het water door te roeren. Haal de lepel uit het water en wacht tot de draaikolk ‘bijna’ stopt met draaien. Breek dan het ei en laat het in de draaikolk zakken. Doordat het water draait zal het eiwit rond het eigeel draaien en het ei zo bij elkaar houden. Doe in iedere pot een eitje. Je zal het dus een aantal keer moeten doen. Misschien kan je meedere eitjes tegelijkertijd per pot doen, maar daar zijn wij nog te ‘groen’ voor ;-). Laat de eitjes een paar minuutjes in het water. Wanneer het eiwit mooi gestold is en er dus geen ‘snot’ meer te zien is, haal je het voorzichtig uit het water met een schuimspaan. Laat het eventjes uitlekken op keukenpapier.
Snijd ondertussen de bagel open en besmeer met de avocadocrème. Beleg daar bovenop met de verkruimelde feta en bestrooi met de granaatappel. Leg daar bovenop voorzichtig het gepocheerde ei en geef nog een draai van de pepermolen mee en wat zeezout. Werk af met wat preischeutjes.
Smakelijk!
Liefs,
Stephanie
Één Reactie
Ooh, ziet er supergaaf uit!