De asperges zijn weer in het land en tijdens die korte periode dat ze op hun best zijn, kunnen we er maar best zo veel mogelijk van genieten! Meestal eten we ze op z’n Vlaams of in soep. Af en toe op restaurant krijgen we ze eens verwerkt op een andere manier, maar zelf hebben we er eigenlijk nog nooit echt iets anders mee gedaan. Tijd om daar verandering in te brengen, want asperges zijn eigenlijk een heel veelzijdige groente! Soms heb je gewoon een duwtje in de rug nodig om ze naar een ander niveau te tillen. Christophe maakte een gewaagde combinatie met een salsa van tomaat, wat alles behalve een misser bleek te zijn!
Als extra tool heb je wel een klein rookoventje nodig, maar zo eentje heb je al vanaf 35 euro!
Winkellijstje (4 personen)
- 4 zalmfilets (best wilde, duurzame zalm)
- 4 rijpe tomaten
- Een handvol basilicumblaadjes
- 2 sjalotjes
- Olijfolie
- Peper
- Fleur de Sel
- 1 limoen
- 16 dikke witte asperges
- Kruidenkolen (bestaat speciaal om te kunnen roken)
Aan de slag!
Zelf je vis roken is super simpel en echt kei lekker! Je kan ook zelf bepalen hoe rokerig je stukje vis wil hebben.
Leg een eetlepel kruidenkolen op de bodem van het oventje, ingepakt in zilverpapier die je langs één kant een beetje open laat, waardoor de dampen lichtjes kunnen ontsnappen. Leg het tussenverdiep erbovenop. Daarboven komt het roostertje waarop je de stukken vis legt. Schuif het deksel erop. Dit is een schuifsysteem waardoor je zelf kan regelen in hoeverre je de dampen wil laten ontsnappen (hoe minder je laat ontsnappen, hoe rokeriger het stuk vis wordt). Zet het oventje op een gasvuurtje.
Na een 10-15 minuten haal je de stukken vis uit het oventje en bewaar je ze koel.
Leg de tomaten enkele seconden in licht kokend water tot het vel lichtjes begint te scheuren. Wanneer je de tomaten uit het hete water haalt leg je ze snel in ijswater (blancheren). Door de tomaten in ijswater te leggen stop je het kookproces en behoudt de tomaat zijn mooie rode kleur.
Pel de tomaten, haal de harde kern en de zaadjes eruit (met behulp van een koffielepel). Snij ze dan in kleine blokjes.
Snipper de basilicum en de sjalotjes fijn en doe ze bij de tomatenblokjes. Doe er een goeie scheut extra vierge olijfolie bij, wat peper en fleur de sel. Snij de limoen in twee (door ze eerst even over de snijplank te rollen en er ondertussen op te duwen zijn ze makkelijker uit te persen) en doe er limoensap bij naar keuze. Gooi de uitgeperste limoen niet weg! Je hebt de zeste nog nodig voor de afwerking. Normaal gezien neem je eerst de zeste om dan pas de limoen uit te persen, maar in dit geval gaat het niet anders (tenzij je er 2 koopt…)
Bewaar de salsa koel en giet het overbodige vocht nog af voordat je het op je bord dresseert. Belangrijk! De tomatensalsa moet niet superhard gekruid zijn, het mag de smaak van de asperges niet te fel overheersen.
Asperges klaarmaken is op zich niet moeilijk. Wat wel zeer cruciaal is het schillen. Wees er zeker van dat je de asperges goed schilt voor je ze klaarmaakt, anders zijn ze echt niet lekker. Het is beter dat je iets teveel schilt dan te weinig. De schillen kan je immers nog recupereren om er een lekker soepje van te maken (zoveel mogelijk recycleren en creatief zijn!). Schillen doe je zachtjes vanaf het uiteinde van het kopje zo naar beneden. Snij achter het onderste van de asperge eraf.
Nu is het tijd om ze te koken: leg ze in koud water en zet ze op het vuur. Wanneer het water begint te koken zet je het vuur af en laat je ze nog tien minuutjes rusten in het water. Zorg ervoor dat ze nog lichtjes knapperig zijn (snij een klein stukje van de onderkant af om te proeven).
Terwijl de asperges in het waterbadje liggen steek je de lichtgerookte zalmfilets in een voorverwarmde oven van 180 graden. Haal ze er na een tiental minuutjes uit. Dit zul je een beetje in het oog moeten houden. Zalm is op z’n best als hij nog lichtjes rosé is. Het hangt van de dikte van de filet af hoe lang die in de oven moet.
Dresseer en werk het gerecht af met de limoenzeste.